miercuri, 4 martie 2015

Fulgi de ovăz

Suntem dintr-odată foarte, foarte, dar foarte ocupați.
Avantajele jobului sunt puse în paranteză și dezavantajele tronează, cu colții la vedere. Să sperăm totuși că e temporar.

Visez urât. Nu vreau să mai notez vise.
Dimineață, trezirea și cana de cafea sunt o binecuvântare.
Ba chiar azi, razele de lumină de pe peretele din fața mea îmi descrețesc fruntea.
Mă pregătesc de lucru, de o zi grea; Grig și Ilie tocmai s-au culcat. :)

Vreau la Roma! Vreau în Provența! :)
Vreau în Provența pentru că tocmai am văzut comedioara A Good Year, foarte deconectantă. Acțiunea-șablon e previzibilă cap-coadă, dar ce casă, ce interioare, ce peisaje!!!
L. mi-a spus de Peter Mayle că a debutat cu un roman biografic. L-am găsit pe net, integral, l-am copiat pe e-reader. E plin de umor! Tocmai bine pentru relaxare într-o perioadă așa tulbure la editură.

Aseară am făcut batoane de cereale de ovăz, cu 2 mere, 2 pere, 2 banane, plus stafide, curmale, semințe de floarea-soarelui, de in și de susan. T. nu a fost curios să guste. :)
Iar verdictul meu este că... trebuie mai multe semințe, curmale și stafide!

Îmi plac panseurile unui tip (Vasi Rădulescu - tânăr, medic la un spital din București, poet, grozav observator al realității lui) de pe FB.
Pastilele lui sunt tonice. :)
Marea greșeală a omului? Că vrea mereu să devină altceva sau altcineva. Aleargă după imagini noi și vrea să dobândească aptitudini doar pentru a impresiona sau în iluzia evoluției. Nu își acordă timp destul pentru a se descoperi cu adevărat, pentru a-și cultiva realele calități; el fuge după închipuite îmbunătățiri care nu-l fac mai bun ci îl strică.

V.

Sau:
Să mai spunem și lucrurilor pe nume
Nu există dietă minune sau detoxifiere printr-un regim special. Au apărut nutriționiști ca ciupercile după ploaie, toți apar pe la TV, toți vorbesc de diete sau detoxifiere. Își fac publicitate pe spatele credulilor și naivilor, când de fapt sfaturile lor sunt lipsite de orice fundament, să nu mai zic de bun simț. Se asociază apoi pentru câteva amărâte de milioane cu nu știu ce produs de curățat colonul, complex de substanțe minune culese de pe versantul sudic al Everestului sau pietre de râu cu efecte miraculoase. Iar specialiștii, adevărații medici în diabet și nutriție, cu studii serioase în spate, sunt sufocați de acești șmecherași care au și o aroganță fantastică pe oriunde apar.

În primul rând, detoxifierea sau mai bine zis detoxificarea e procesul prin care anumite substanțe sunt scoase din corp cu ajutorul rinichilor, plămânilor, pielii, tubului digestiv. Asta se produce în fiecare secundă, e un proces continuu, bine reglat, natural. Un organism sănătos nu ține toxine în corp. Detoxifierea prin regim sau anumite produse e un concept fals. Puteți chiar da în judecată orice companie pentru reclamă falsă.
În al doilea rând, nu există dietă minune. Slăbești prin înfometare, prin aport caloric scăzut, prin deficit între ce primești și ce consumi, prin șiretlicuri de modificare stomacală. În unele cazuri pur medicale, intervențiile chirurgicale sunt salutare. În alte cazuri sunt soluții pentru lene. Orice om poate slăbi dacă mănâncă echilibrat și se mișcă mult, dacă se menține sănătos fizic și psihic. Nu există termen de "slăbire" ci de "optimizare a masei corporale". Grăsimea nu e semn de sănătate, cum zicea Flaubert; e semn de excese, de lene, de dezechilibre pe anumite componente metabolice precum și psihice. Când vrei să recurgi la o dietă știi că vrei să recurgi la o păcălire. Te păcălești pe tine.
Acum zece ani, untul era declarat nesănătos. În urmă cu puțin timp, The New Yorker avea pe copertă "Eat Butter" mare și vizibil. Ni se spune că nu e bun colesterolul, dar studiile noi tind să răstoarne iar totul: pare a nu conta colesterolul pentru riscul cardiovascular, ci inflamația în general și, cel mai important, zahărul. Omega 3 era promovat drept compus minune, acum e fleoșc. Ce considerăm azi nociv mâine poate fi ridicat în slăvi. Și invers. E relativ, cum zicea neamțul ăla pus pe șotii.
Ai grijă ce mănânci dar nu te duce în extreme. Fă din mâncat o bucurie, alături de cei dragi. Mișcă-te mult. Ține o linie cu alimente excelente, prietenoase cu corpul tău, cât mai naturale. Mai fă-ți uneori o plăcere, nu e tragedie. Bea o cola. Consumă un ecler. O bucată de friptură. Bea un pahar de vin la o poveste. Dacă toate astea sunt făcute cu echilibru și cu liniște, generându-ți o stare de bine (hedonism, da), dacă psihic ești puternic, dacă ții aproape gândurile pozitive, vei trăi frumos, vei arăta bine, vei rămâne sănătos.
La naiba cu restul.
V.