joi, 18 iunie 2015

De ce eu?

Cazul procurorului Cristian Panait care refuză să se înregimenteze în sistemul corupt la cel mai înalt vârf inspiră filmul lui Tudor Giurgiu. Actorul Emilian Oprea (actor de teatru, de la Brăila, de la Teatrul "Maria Filotti") se potrivește foarte bine cu rolul. Din păcate, coloana sonoră este precară, ca în multe filme românești... se pierd foarte multe replici, nu se înțelege nimic din ce spun personajele.
Chiar dacă nu este o capodoperă, filmul trebuie văzut de români, din respect pentru sacrificiul tânărului procuror care nu a acceptat să devină un alt corupt al nației noastre, iar asta cu prețul vieții.

Balconul, ultima imagine din film, este cel real, de unde s-a aruncat în gol procurorul Cristian Panait la începutul anilor 2000, când el avea doar 29 de ani.

La final de film, înainte de generic, datele statistice despre corupție și amintirea unor nume grele din politica românească te fac pentru o clipă conștient cu adevărat de lumea în care trăim în acest mirific spațiu mioritico-danubiano-pontic.

Regia: Tudor Giurgiu